belarus

Familia orb (orb).

Anguis fragil sau împușcat (nume local - slіmen, slіven, myadzyanka, myadzyanіtsa) - singurul reprezentant al șopârlelor fără picioare din Belarus. În multe regiuni ale Republicii Anguis, populația este numită în mod greșit „patină”, dat fiind șarpele său extrem de veninos și distrus nemilos pentru el.

În Belarus, subspecia nominală locuiește în Anguis (Fragilis orb).

În general, distribuția lui Anguis în mozaicul din Belarus. Vezi legat de habitatele forestiere. Pe teritoriul Belarus este mult mai puțin descoperirile Anguis observate în regiunea Mogilev, unde acoperirea pădurilor este relativ mică.

Lungimea corpului cu coada 23-43 cm, greutatea 15-35 g Lungimea corpului Anguis în Belarus este de 11,5-21,2 cm (♂ - 11,5-17,4, ♀ - 12,4-21,2 cm); lungimea cozii 11,6-20,6 cm (♂ - 11,6-17,0, ♀ - 13,2-20,6 cm); . Lungimea capului 1,1-1,5 cm lungimea corpului este puțin mai mică decât cea maximă pentru întreaga gamă - 265 mm. Cu toate acestea, se încadrează în variabilitatea acestei caracteristici, observată în Polonia și Germania și Republica Cehă, Slovacia, unde lungimea totală a Anguisului nu este mai mare de 250 mm (de obicei aproximativ 200 mm).

Corpul este în formă de fus, cilindric ca corpul unui șarpe. Caracteristici externe care disting Anguis de șerpi - prezența pleoapelor mobile (șerpii sunt siamezi, închide ochii ca o bucată de sticlă timp); solzii laturilor ventrale și dorsale aproape nicio diferență (burta șerpilor este acoperită cu un șir de roci foarte extinse). Solzi pentru trunchi foarte neted. Numărul de roci din mijlocul trunchiului 23-28, numărul de lambouri abdominale 126-145. O gaură auditivă deschisă observată la 20% dintre indivizi.

Culoarea corpului și tinerii sunt foarte diferite. Tânăr Anguis pictat în culoare alb argintiu și crem (cu un indiciu de aur a). Una sau două dungi subțiri întunecate rulează de-a lungul creastei, începând de la locul triunghiular din spate. Părțile și abdomenul de culoare maro deschis sau negru, contrastează puternic cu culoarea spatelui. În procesul de culoare se modifică creșterea: spatele se întunecă pe ambele părți și abdomenul, dimpotrivă, mai deschis. Cu vârsta vârful Anguis devine maro deschis sau gri închis, cu o nuanță caracteristică de cupru sau bronz, ceea ce explică celălalt nume al speciei - trage.

Figura din spate a corpului este supusă unei variabilități semnificative. Australia izolată 5 tipuri de estimare a frecvenței apariția diferitelor variante de caracteristici (Fen) și combinațiile lor. În Belarus, 93,4% au o circulație de Anguis; dungi dorsomedial întunecate - 18,0% (absent), 9,8% (una), 68,9% (dublu), 3,3% (trei duble); pata albastră - 86,9% nu; banda dură dorsolaterală conține 85,2%. În banda dorsomedială cea mai largă combinație (varianta ambelor benzi) și benzile dorsolaterale (62,3%). Descrise în alte părți din gama melanistică a taxelor nu au fost găsite în Belarus.

Biotopurile cele mai faimoase Anguis sunt păduri mixte, de mesteacăn și de pin, arin, în care preferă defrișarea, marginea, tăierea, curățarea, marginea drumului. Se găsește uneori în zonele de graniță ale pădurilor de pini și zonelor joase (văi aluvionare ale râurilor și lacurilor, mlaștinilor etc.). Anguisul coexistă adesea în unele habitate de nisip și șopârlă, șarpe, Copperhead.

Numărul de Anguis destul de scăzut: în general pentru ecosistemele forestiere, este de 0,5 (0 până la 50) animale la hectar. Numărul mic de Anguis este evidențiat de faptul că se găsește în pădurile de pini din 2 din 77 de habitate din mesteacăn - 2 din 26 în arin - 3 din 52 și în pădurile de molid și stejar sunt comune. Apoi densitatea populației este de 0,02 la exemplarele de pin la 1 ha Berezniki 0,4, împreună la marginea drumului 1,5-1,7 pești de pajiști inundate la 1 ha.

Spre deosebire de alte șopârle, Belarus Anguis este mai puțin vizibil în natură, deoarece este mai degrabă un stil de viață secret. În plus, este activ mai ales la amurg și noaptea pe timp cald. În timpul zilei este cel mai activ pe vreme înnorată, deși cazurile individuale observate de activitate Anguis la căldura prânzului la temperaturi peste 30 ° C. Anguis care se „bronzează” poate fi văzut adesea primăvara când nu este suficientă căldură, și mai mult vremea rece în timpul verii. Lui șopârlă îi place să meargă la vânătoare după ploi abundente de vară.

Refugiul veretinitsa se poate face pe podeaua pădurii sau (rar) în sol moale, se pare că este înfășurat la baza capului și îi străpunge corpul. Se ascunde, de asemenea, sub trunchiurile copacilor doborâți, trunchiurile de bușteni, grămezi de crenguțe sub butucuri putrezite, sub scoarță, la pietre în diferite găuri mici animale îngropate. Uneori au folosit solicitanți de azil destul de neobișnuiți (au descris cazuri când s-a ascuns într-un furnicar). Furnicile nu pot provoca daune Anguis - pielea de șopârlă acoperită cu solzi și ochi permanenți atunci când furnicul zapolzaniya îl închide.

De obicei, Anguis se târăște încet, ceea ce face o mișcare largă neuniformă. Cu toate acestea, pe măsură ce „terenul accidentat” (acoperit cu iarbă, tufișuri, grămezi de pietre) este depășit, mișcările ei devin mai energice.

Această șopârlă vânează pe râme de pământ, care sunt foarte mult la suprafața solului după ploaie. O metodă interesantă pentru recuperarea lor de la mișcările pământului Anguis. Dinții ascuțiți și curbați îi permit să țină cu încredere viermii alunecoși, pe care îi înghite clătinând încet din cap. Dacă viermele nu se predă pur și simplu, atunci Anguis, ținând o parte din gura victimei, se întinde pe lungime și începe să se rotească în jurul axei corpului până când o parte din producția pe care o deține nu iese din gură. De asemenea, Anguis a „despărțit” viermele, a prins două fețe de la capete diferite. În plus, consumă o cantitate semnificativă atât de scoici goale, cât și de scoici de moluște. Acesta din urmă este îndepărtat cu multă abilitate o parte a cochiliei dure. Câțiva dintre ei în dieta șopârlelor, insectelor și larvelor lor, centipedelor. Există informații despre consumul de șerpi tineri Anguis (șerpi, vipere). Cu toate acestea, spre deosebire de alte șopârle Anguis, mai abile, sunt capabile să vâneze doar pradă relativ inactivă. Acest lucru explică „dependența” lor de viermi, moluște, omizi.

De la dușmani, Anguis salvează într-o oarecare măsură stilul de viață secret și caracteristicile tuturor celorlalte șopârle capacitatea de a autotomia - rupând o coadă lungă, care rămâne un prădător (de aici și a doua parte a numelui unei specii - Fragilis). Cu toate acestea, deseori prădează alte animale care se hrănesc cu șopârle - arici, vulpi, dihori, căprioare, bursuci, păsări (barză albă, șoim mare, șoim, mlaștină, zmeu roșu, buză, buză, vultur șarpe, bufniță, bufniță comună, corb, poiană, Jay). Anguisii mici sunt adesea consumați de șerpi (Cenușăreasa și Copperhead). Pădurea oarbă Belovezhskaya este o parte esențială a dietei acestor păsări de pradă, care sunt comune regiunii, cum ar fi șoimul și vulturul chel mic, în timp ce este consumată mai des de specii mai bogate de reptile - șopârlă, șarpe de apă, viperă. O astfel de persecuție intensă Anguis datorită mobilității sale relativ scăzute, inadecvării pentru habitate deschise și dimensiunilor mari. Interesant este că șoimul și vulturul chel capturat de Anguis în rândul femelelor (adică cel mai mare pește) este de 2,4 ori mai frecvent decât bărbații, cel mai probabil pentru că promovează embrionul mai mult decât masculii. Preferă să se bucure de soare în câmp deschis,

Împerecherea Anguis este puțin diferită și „rituală” decât șopârlele adevărate. Bărbatul apucă femeia în zona gâtului. De multe ori prima femeie nu încearcă să scape, ci apoi se formează împreună cu țesutul masculin inelar. Adesea, bărbatul o trage pe femeie într-un loc retras, ținându-și gâtul și corpul nemișcate.

Anguis se simte bine în colțurile celor vii și obișnuit cu fața, hrănindu-se cu mâinile. Sunt crescuți în grădini zoologice unde se simt bine și chiar cresc în captivitate. Un caz în care Anguis a trăit în terariul din '54.

  •